2023.11.07 - - Aplinkai draugiškas dovanų pakavimas ir siuntimas: paprasčiau nei daugelis galvoja

Popierius su sniego seniais, maišelis su eglutėmis, o gal milžiniška dėžė su kaspinu – puošnus kalėdinių dovanų įpakavimas jau seniai yra tapęs neatsiejama švenčių detale. Tačiau tokiu būdu rodydami dėmesį savo artimiesiems dažnai net nesusimąstome, kad tuo pat metu galimai žalojame aplinką. Kodėl derėtų pasirūpinti šventinių dovanų tvarumu ir kokiais būdais galima užtikrinti, kad šiųmetė staigmena būtų puošni, o jos įpakavimas bei pristatymas darytų mažesnį neigiamą poveikį gamtai?



Vien Europos Sąjungos šalys kasmet yra atsakingos už daugiau kaip 2 milijardus tonų atliekų, rodo Europos Parlamento duomenys. Reikšmingą jų dalį sudaro ir įvairių dovanų įpakavimai – nuo plastikinių detalių, yrančių šimtus metų ir kartu teršiančių mūsų vandenynus, iki neperdirbamo pakavimo popieriaus ar daugybės maišelių.

Pasak „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovo Marko Ąžuolo, tausoti gamtą prieš šventes nėra sudėtinga, tereikia apie tai pagalvoti iš anksto: „Pernaudoti ar rinktis tvaresnes dovanų pakavimo medžiagas, nenaudoti perteklinio jų kiekio, o kalėdinę staigmeną siųsti aplinkai draugišku būdu yra paprasčiau, nei daugelis įsivaizduoja. Pavertę tai kasmetiniu įpročiu, ne tik mažais žingsneliais prisidėsime prie planetos išsaugojimo patys, bet ir galimai paskatinsime mūsų artimuosius imtis tvarių permainų ištisus metus.“

Pernaudokite arba atsisakykite pakavimo medžiagų

Turbūt daugelyje namų galime rasti nenaudojamų maišelių ar vokų, dėžučių ar dėžių, tad ruošdamiesi pakuoti dovanas, nepulkite įsigyti naujų, o prisiminkite, kur laikote tokius daiktus. Be to, mažesnių ar didesnių dėžių visada galite paprašyti ir prekybos centruose ar maisto prekių parduotuvėse.

„Batų dėžės ar pernai iš artimųjų gauti maišeliai, siuntų pakuotės ar nuo ankstesnių metų likęs pakavimo popierius – pirmiausia atidžiai apieškokite savo namus, nes juose galimai rasite galybę daiktų, kuriuos galėtumėte panaudoti dovanų pakavimui. Pavyzdžiui, tam galite pasitelkti popierinius maišelius, puikiai tinkančius knygų įpakavimui, taip pat nebijokite panaudoti senų laikraščių, žurnalų ar perteklinio kepimo popieriaus – tai gali tapti originaliu, iš minios išsiskiriančiu sprendimu.

Be to, mažas patarimas, kuris tvarumo įneštų į visų mūsų šventes – dovanodami dovaną maišelyje, palikite jį švarų, nerašykite ant jo nei vardo, nei sveikinimo – tokiu būdu staigmeną gavęs žmogus jį galės ateityje įteikti kažkam kitam“, – sako „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovas.

Jis pažymi, kad apskritai, vertėtų pagalvoti ir apie įpakavimo atsisakymą: „Daugybė prekybininkų įvairias prekes parduoda taip supakuotas estetiškose dėžutėse ar maišeliuose. Jų slėpti po dar vienu sluoksniu popieriaus kartais tikrai nėra būtina.“

Nebijokite eksperimentuoti

Jei vis dėlto nusprendėte dovaną pakuoti, o apvertę namus likote tuščiomis ir tinkamų reikmių neradote, stenkitės įsigyti tokias priemones, kurios būtų kuo draugiškesnės aplinkai.

„Rinkdamiesi pakavimo popierių ar dėžę, atkreipkite dėmesį į tai, ar šiuose nėra plastiko, ar atitinkama medžiaga yra pilnai perdirbama, o galbūt lengvai suyranti. Vietoje iš plastiko pagaminto kaspino verčiau naudokite natūralias medžiagas – papuoškite dėžę ar įpakuotą dovaną kankorėžiu, eglės šakele, cinamono lazdele ar į kaspiną surištu lininiu siūlu. Su šeima kepėte imbierinius sausainius? Tai taip pat gali tapti puikiu staigmenos papuošimu. Galiausiai jauskite saiką – nenaudokite perteklinio popieriaus, o jei jau ją įpakavote, galbūt galima apsieiti be maišelio“, – teigia M. Ąžuolas.

Prireikus, dovanas siųskite tvariai

Taupydami laiką, vis daugiau žmonių pastaraisiais metais kalėdines dovanas nusprendžia siųsti su siuntų pristatymo bendrovių pagalba. „DPD Lietuva“ Tvarumo vadovo teigimu, ne vieną būdą, kaip tausoti aplinką, galima atrasti ir šiame žingsnyje.

„Pradėti reikėtų nuo įsivertinimo, ar tikrai norite siunčiamą dovaną pakuoti darkart – galbūt užtektų į siuntos dėžę įdėti atviruką ir atsisakyti šventinio įpakavimo. Taip pat siųsdami siuntas stenkitės nenaudoti plastiko – jas talpinkite į popierines ar kartonines pakuotes, kadangi jos yra perdirbamos lengviau“, – pažymi ekspertas.

Anot jo, kaip ir dovanos, taip ir siuntos pakavimui nepamirškite panaudoti savo namuose turimų daiktų – dėžių ar vokų, gautų, pavyzdžiui, apsiperkant internetu. Be to, jei siunčiate trapų daiktą, pašnekovas vietoje plastikinių nuo dūžių apsaugančių užpildų rekomenduoja rinktis popierių.

„Galiausiai venkite ir siuntos siuntimo per didelėje pakuotėje – į milžinišką batų dėžę įdėję mažytę dovaną tik padidinsite atliekų kiekį bei siuntimo išlaidas“, – akcentuoja pašnekovas.

M. Ąžuolo teigimu, tvariai pristatomos dovanos rūpi ir „DPD Lietuva“, todėl įmonė skiria didelį dėmesį aplinkai draugiškam siuntų pristatymui.

„Esame viena iš nedaugelio siuntų pristatymo bendrovių Lietuvoje, siuntas pristatinėjanti elektromobiliais – Vilniaus gatvėse kasdien kursuoja net 60 tokių gamtą mažiau teršiančių transporto priemonių, o vien dėl šio sprendimo kasmet į aplinką patenka 270 tonų mažiau CO2. Taip pat prie planetos tausojimo prisideda ir platus, 305 paštomatų tinklas, leidžiantis kiekvienais metais sutaupyti apie 900 tonų CO2“, – tvirtina ekspertas.

Goda Maniušė
co:agency
Mob. +370 650 80375
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai